CASCADA: CONSTRUCTIA 1A

Atunci cand ai in plan o cascada in aer liber, trebuie sa te concentrezi asupra a doua structuri:

  • bazinul in care cade apa si
  • structura cascadei in sine.

Acesta din urma este adesea mai dificil de construit, dar in acest tutorial si urmatoarele iti arat cum sa il construiesti intr-un mod care este simplu, si ieftin. Aceasta implica utilizarea de pietre (stanci – daca este cazul), pe care multi proprietar le au chiar in propria lor curte (sau le pot gasi usor in alta parte).

Odata ce aceste doua structuri sunt construite, vei folosi o pompa pentru a mentine recircularea apei din iaz spre partea de sus a cascadei tale, de unde poate sa se scurga inapoi in iaz.

Cascadele in aer liber se pot face in toate formele si dimensiunile. Atunci cand analizezi optiunile de proiectare, principala atentie este cum sa obtii inaltimea necesara pentru cascada. Deseori, un designer de peisaj exploateaza o panta pe proprietate, altfel (daca intreaga proprietate este un teren nivelat) construieste o panta artificiala pentru a crea o zona in spatele iazului. Oricum, inseamna multa munca. Si nici nu va fi ieftin in acest caz. Cand construiesti o astfel de cascada de dimensiune mare in aer liber, trebuie sa asezi o captuseala flexibila ( folie cauciucata) pe sol intre varful cascadei si iaz, pentru a canaliza apa. Pietrele sunt asezate apoi pe captuseala pentru a o ascunde si a tine-o jos.

Daca nu construiesti o cascada in aer liber de dimensiuni mari, astfel de lucruri si cheltuielile nu sunt necesare.

Intr-adevar, multi proprietari de spatii mici ar prefera o cascada mai mica, atata timp cat va aduce un sunet minunat si linistitor, care rezulta din apa care se loveste de pietre. O alternativa este utilizarea formelor de beton preformate care imita piatra (gen butaforie) pentru structura de cascada. Sunt compacte si usor de instalat, deoarece sunt pur si simplu stivuite peste marginea iazului.

Dar costa bani. Daca ai acces la roci naturale, de ce sa nu profiti de o resursa gratuita?

Apropo mai exista si o alta alternativa. – Daca tot ce te intereseaza sa ai o cadere de apa (spre deosebire de o cascada adevarata ) – este bine sa faci o fantana tip cascada.

Consumabile necesare pentru a construi o cascada in aer liber, sunt:

  • Pietre, roci, nisip;
  • Pompa submersibila;
  • Tuburi (tevi) pentru a urca apa de la pompa la partea de sus a cascadei;
  • Vase mari din plastic (sau similare) pentru a instala tubulatura;
  • Folie cauciucata pentru iaz;
  • O nivela;
  • Lopata;
  • Un furtun pentru apa.

Ar trebui sa cauti de unde poti cumpara o pompa, tubulatura si captuseala ( folia cauciucata) rigida a iazului de care vei avea nevoie sa construiesti cascada.

Vezi daca poti gasi 25-30 de pietre. Un amestec de dimensiuni si forme este foarte bun, care sa includa cel putin cateva roci mari si plate. Acesta este un proiect de perete drept, deci este cu siguranta in avantajul tau sa ai roci mai plate, ele sunt mai usor de asezat. Sa colectezi cateva pietre mai mici pentru a le pune in jurul marginii iazului (pentru a ascunde marginea de cauciuc) ca elemente decorative.

Pompa pe care o vei folosi este o pompa submersibila.

Ea are un debit intre 500 si 1500 lt/ora, suficient pentru un astfel de iaz mic de gradina. Latimea tubului care se potriveste acestei pompe este de 3/4 toli. Vei folosi o captuseala ( folie cauciucata) mica, rigida, pentru iazuri.

Vei pune nisipul pentru a furniza „pardoseala reglabila” pentru captuseala rigida din plastic sau cauciucata.

Dar, inainte de a face orice sapatura pentru cascade in aer liber, ai nevoie de un electrician certificat sa instalezi o priza (circuit de intrerupere in caz de defectiune) in apropierea locului in care va aparea iazul si cascada, daca nu ai deja unul. Din moment ce lungimea cablului a pompei pe care ai selectat-o ​​este de 10m, putem stabili locatia ei.

O locatie ideala in peisajul tau pentru o cascada este langa un paviment, unde poti sa te bucuri de sunetele sale linistitoare.

Exista o alta problema chiar inainte de a contacta un electrician. Ar trebui sa cunosti daca pe teren se afla cabluri, tevi, pentru a te asigura ca sapatul tau pentru o cascada si un iaz in aer liber nu va deteriora liniile de utilitati ingropate.

Saparea iazului

Inainte de a incepe, tragi buruienile din locul pe care l-ai ales pentru iazul de cascada. Dupa aceea, aranjeaza zona. Acum esti gata sa sapi gaura in care va fi inserata folia iazului.

De altfel, iti sugerez sa te ocupi mai intai de structura iazului de cascada, pur si simplu pentru ca va vei pune pietrele pentru structura  de cascada, astfel incat partea din fata a acesteia sa depaseasca iazul de cascada. Aceasta presupune plasarea unor pietre de fund foarte aproape de iazul de cascada. Ar trebui sa construiesti mai intai structura cascadei si apoi locatia iazului. In plus, inaltimea structurii cascadei va fi doar in drumul tau in timpul saparii.

Adancimea si diametrul orificiului iazului de cascada ar trebui sa corespunda aproximativ dimensiunilor corespunzatoare pentru folia cauciucata. Dar daca gaura ajunge prea mare, poti sa corectezi greseala dupa aceea aplicand nisip.

Intr-adevar, planifica sa imprastii nisip in fundul gaurii, deoarece nisipul iti ofera o baza care este maleabila (permitandu-ti sa te joci cu inaltimea captuselii preformate). Aplica aproximativ un centimetru de nisip in partea inferioara, astfel incat marginea captuselii sa se afle la 10 cm deasupra solului. Aceasta inaltime usoara va minimiza problema deversarii solului in iazul de cascada.

Pune folia in orificiul pentru iazul de cascada. Determina daca este chiar la un nivel bun fata de pe partea de sus a acestuia (fata in fata, precum si de la stanga la dreapta).

Pentru imaginile care corespund acestor instructiuni pentru instalarea garniturilor preformate, te rog sa consulti articolul meu despre constructia fantanilor de apa.

Inainte de a trece la structura cascadei in sine, un cuvant de prudenta este bine venit. Voi discuta despre strategii pentru minimizarea pierderii apei. Dar, indiferent de cat de bine te ocupi de minimizarea pierderii apei, este prudent sa verifici periodic nivelul apei din iazul cascadei. In cazul in care iazul se usuca din cauza pierderii de apa, vei arde pompa.

In consecinta, trebuie sa opresti pompa peste noapte sau cand parasesti proprietatea. Desigur, daca esti plecat, vei deconecta pompa oricum, pentru a economisi bani pe energie electrica. Deoarece aceasta caracteristica a apei este destinata doar decorului si relaxarii (nu este un bazin de peste), nu exista niciun motiv sa-l pastrezi in functiune daca nu esti acolo pentru a te bucura de ea.

Va urma

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *