CASCADA: CONSTRUCTIA
Dupa tutorialul precedent acum este momentul sa ne indreptam atentia catre o structura mai interesanta: designul in cascada. Si asta inseamna sa aruncam o privire la pietrele pe care le vom folosi.
Cele mai importante pietre (roci) sunt ceea ce ar putea fi numit pietrele „deversoare”. Prin „deversor” vreau sa spun, pietrele peste care apa va cadea direct. In proiectia mea de tip cascada, folosesc doua astfel de pietre, una deasupra celeilalte. Acest lucru asigura cascadei mele doua nivele (cascade separate, daca doriti), pentru un impact vizual mai mare.
Pietrele de deversare ar trebui sa fie relativ plane (spre deosebire de cele care sunt mai rotunjite in forma). Ar trebui sa aiba, de asemenea, muchii ascutite. Apa va cadea mai frumos peste astfel de margini. Atunci cand rocile au muchii usor curbate, o parte din apa tinde sa urmeze acea curba si sa se strecoare inapoi sub roci. Nu numai ca efectul din cascada in acest din urma caz este mai putin spectaculos, dar si vei pierde o multime de apa (pentru ca nu va cadea lin in iaz).
In concluzie, ideea din spatele selectiei pietrelor de deversare pentru un design de cascada este de a le alege pe cele care sa canalizeze apa in directia exacta in care doresti sa mearga. Modul in care pui pietrele de deversare este, de asemenea, important in acest scop, asa cum vom vedea mai tarziu. In plus fata de cautarea unor pietre relativ pline cu muchii ascutite, vezi daca nu poti gasi unele usor indoite. Adica, din cand in cand, vei gasi pietre care sunt indoite usor la margini, lasand o depresiune in mijloc. Canalul natural din astfel de pietre va fi foarte avantajos pentru crearea de deversari in designul tau de cascada. Marginile lor ridicate vor ajuta apa sa nu devieze in locul in care nu o doresti (si anume, in spatele pietrelor).
Pentru a putea sa avem un debit de cadere a apei constant am folosit un vas de plastic de 300l. In el avea o gaura de drenaj cu diametru de 1/2″ in partea din spate (pentru a se potrivi cu diametrul tubulaturii mele). Totul pur si simplu functioneaza ca o carcasa pentru tubulatura (in cadrul structurii cascadei). Poti inlocui cu usurinta cu altceva care ar putea functiona mai bine.
De exemplu, un vas de teracota ar fi chiar mai bun, deoarece ofera mai multa stabilitate. De asemenea, ar functiona o cutie fabricata din plastic rigid. Ideea este sa ai un fel de carcasa pentru a tine tubul in pozitie, in timp ce pui pietrele in jurul lui. Aceasta locatie nu va aparea cand ai terminat cascada: va sta ascunsa intre pietrele puse cu grija.
Vei construi, in esenta, patru pereti din pietre mai mici in jurul cuvei. Faci un sunt mic pentru ca tubul sa stea sub pietre, astfel incat pietrele sa nu il sugrume. Acest lucru va mentine tubul liber, astfel incat sa il poti glisa prin ghiveci in sus sau in jos, la alegere. Acest lucru iti ofera spatiul de manevra de care ai nevoie, deoarece nu vei sti exact la ce inaltime vei dori ca apa sa scurga pana cand nu ai terminat sa asezati pietrele.
Dupa ce am asezat prima piatra din fata, acoperim cu o foaie de plastic negru, cu latimea de 80×70 cm. Am extins un capat al materialului pana la capatul vasului din plastic, in timp ce il indoaie pe cealalta pe buza captuselii preformate a iazului si in jos spre apa. Apoi am astupat acest material plastic cu pietre, astfel incat acesta sa nu fie vizibil in iaz (sfarsitul plasticului langa cuva a va fi ascuns mai tarziu de pietre, pe masura ce construiesc zidul).
Poti folosi acest plastic ieftin de prin magazine sau folie cauciucata performanta cu garantie de 20 ani. Plasticul serveste aceluiasi scop: si anume, sa prinda mai multa apa decat pietrele si sa o scurga catre iaz.
De asemenea, dupa ce am asezat primul rand de pietre in fata (si imediat dupa ce am plasat plasticul negru), am asezat o roca lunga, plata, care le-a acoperit pe toate si stand chiar pe partea de sus a acelui plastic. In fotografia de cascada care prezinta proiectarea in cascada in curs, materialul negru si rocile de deversare sunt absente pentru a va oferi o fotografie mai clara a acestei pietre si a primului curs de pietre pe care se afla. Piatra mea lunga si plata iese catre directia iazului, formand o proeminenta. Acesta va servi drept raft pentru prima mea roca de deversare, asa ca ma voi referi la aceasta ulterior. Daca doresti sa reproduci acest design in cascada, cauta o piatra lunga si plata de masa ampla pentru o astfel de roca de raft.
Va urma
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!