Idei si sfaturi

O gradina contemporana sau moderna reprezinta intotdeauna o oaza de pace, de revigorare fizica si mentala, extrem de benefica atunci cand avem un stil de viata agitat, specific oraselor mari. Sub presiunea ratei urbane care se dezvolta rapid, gradinile au castigat mai multa atentie si au devenit din ce in ce mai populare ca un refugiu impotriva stresului si a oboselii induse de aglomerarile urbane. Gradinile contemporane, mici sau mari, sunt mai mult decat unele colectii de plante, devenind o extensie in aer liber a spatiului de locuit, oferind confort, eleganta si functionalitate. Existenta unui spatiu redus nu este o scuza pentru a nu amenaja o zona verde decorativa care sa va stimuleze simturile si sa va ofere momente de relaxare si bucurie. In afara de utilitatea personala evidenta, gradina moderna poate da casei dvs. un efect „wow”, imbunatatind astfel proprietatea si chiar marind valoarea de piata. In speranta ca va putem ajuta, am enumerat mai jos sapte aspecte care trebuie luate in considerare cand doriti sa amenajati o gradina moderna.

  1. Alegerea materialelor potrivite

Gradina moderna este conectata cu spatiul interior si apare ca o extensie a acesteia, printr-o tranzitie lina din interior spre exterior. Paleta de materiale, piatra, beton, placi ceramice, fier si lemn este extrem de variata si trebuie sa alegeti ce se potriveste nevoilor si gusturilor dvs. Este mai bine sa investesti mai mult timp in alegerea celor mai bune materiale pentru a evita cheltuielile inutile si eventualele dezamagiri. Cand vine vorba de alegerea materialelor, trebuie sa tineti cont de estetica si stilul dorit. Lemnul si piatra ofera un aspect traditional, in timp ce betonul decorativ si lemnul compozit ofera aspectul modern. De asemenea, trebuie luate in considerare caracteristicile materialelor.

  1. Selectati plantele

Trebuie sa cautati plante a caror crestere este favorizata de clima din zona dvs. De asemenea, calitatea solului este foarte importanta si ar trebui luata in considerare. Pentru ca alegerea sa fie mai usoara, aceste plante sunt de obicei impartite in doua categorii: plante care se bucura de lumina directa a soarelui si plante care prefera umbra. Plantele trebuie integrate in proiectul general si trebuie sa asigure o diversitate botanica minima si echilibru. Plantele nu trebuie sa fie inghesuite si este bine sa cunoastem dimensiunile care vor fi atinse la maturitate. Exista plante a caror frunze sunt initial verzi si apoi, in timp, ele devin colorate. Unele isi deschid corola dimineata altele seara sau noaptea. Unele plante atrag insecte, iar altele nu. Ele trebuie combinate in mod optim cu diferite forme, cum ar fi bambus, mesteacan, toate cu forme drepte, sau magnolii japoneze cu forme sculpturale. Ghivecele cu plante inalte pot fi utilizate cu succes, inclusiv atunci cand doriti sa mascati un perete vizibil inconfortabil. Daca nu aveti timp suficient pentru a avea grija de ele, atunci este mai bine sa alegeti plante care, in general, necesita mai putin timp si ingrijire.

  1. Geometria simpla si functionala

Gradina trebuie vazuta global ca o „imagine de ansamblu” si toate lucrarile de plantare si aranjare sunt folosite pentru realizarea acestei imagini. Imaginea finala trebuie sa aiba un aspect natural, nu unul fals si fortat. Utilizati linii geometrice simple ca baza pentru proiectare: patrate, dreptunghiuri, cercuri, forme care se intersecteaza si interactioneaza bine unul cu celalalt. Esenta gradinii contemporane este casnicia dintre stil si functionalitate. Organizarea spatiilor in gradina trebuie sa ofere confort, zone cu soare si umbre, intimitate si circumstante pentru viata privata. Ar trebui sa fie foarte clar de la inceput ce doriti sa primiti din gradina dvs.

  1. Gradina este o extensie a casei

Materialele si plantele alese pentru gradina trebuie sa contribuie la coerenta legaturii dintre casa si gradina. „Imaginea” gradinii trebuie sa fie din aceeasi colectie ca „imaginea” casei. Utilizati o gama limitata de materiale care ar completa frumos casa si arhitectura. Tufisurile si trotuarele din jurul perimetrului casei trebuie sa inmoaie liniile drepte ale cladirii si sa asigure trecerea de la casa la gradina. Gradina este extensia interioara rezidentiala in aer liber si, in schimb, trebuie sa ofere protectie si intimitate.

  1. Luminile fac atmosfera

Lumina reflectoarelor creeaza o atmosfera speciala, prin urmare putem spune ca gradina este valorificata de lumini. Lumina trebuie sa fie calda pentru a crea efecte dramatice in zona plantelor. De ce sa parasiti gradina cand soarele apune? Instalati iluminatul exterior pentru a va putea bucura de gradina chiar si dupa caderea noptii. O gradina luminoasa, practica si creativa, da senzatia de spatiu si evidentiaza intreaga proprietate.

  1. Apa stimuleaza simturile

Apa evoca viata; este un simbol al nasterii si reannoirii. Apa poate aparea ca element decorativ in gradina sub forma de cristal (iazuri mici, lacuri sau piscine decorative), sub forma de caderi (cascade, pereti de apa) ca apa curgatoare (rauri mici, izvoare) si sub forma de jocuri de apa (fantani, jeturi). Rolul gradinii este sa va bucurati, sa va incantati si sa va relaxati si acest lucru se intampla prin stimularea simturilor si crearea de emotii. Apa contribuie decisiv la o atmosfera care incinta simturile si face ca gradina sa atinga obiectivul principal – sa va relaxeze.

  1. Accesorii elegante si minime

O gradina contemporana este, de obicei, distinsa prin lemnul sau accesoriile metalice caracterizate prin linii simple, printr-un design minimalist, dar elegant. Trebuie sa stiti care sunt nevoile dvs. de utilizare: doriti sa serviti mese in gradina, sa va relaxati la soare sau sa petreceti timp cu prietenii? Ce stil doriti pentru terasa: clasic, lounge, modern, exotic, romantic sau pop? De asemenea, trebuie sa va decideti daca aveti nevoie de mobilier pliabil, care trebuie protejat in timpul iernii sau in mobilier din fier, din ciment sau din lemn masiv, care ramane in afara intregul an.

Acestea sunt doar cateva aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand decideti sa va amenajati gradina. Probabil, numarul de obiective si pretentii va creste proportional cu dimensiunea gradinii care trebuie aranjata. De asemenea, complexitatea va creste ca rezultat. In orice caz, pe parcursul intregului proces de creatie este esential sa acordam o atentie maxima detaliilor, deoarece detaliile fac o distinctie in gradina contemporana.