Roca, nisipul si pietrisul

Roca, nisipul si pietrisul, sunt o caracteristica esentiala a gradinii japoneze. O stanca verticala poate reprezenta un munte. O piatra plata ar putea reprezenta pamantul. Nisipul sau pietrisul poate reprezenta o plaja sau un rau care curge. Stancile si apa simbolizeaza, de asemenea, yin si yang ( in si yō in japoneza) in filozofia budista; hard rock si apa moale se completeaza reciproc, iar apa, desi moale, poate purta roca sau nisipul prin albie.

Rocile sunt aranjate in compozitii atente de doua, trei, cinci sau sapte roci, dintre care cele trei sunt cele mai comune. Intr-un aranjament de trei, cea mai inalta stanca reprezinta de obicei cerul, cea mai scurta piatra este pamantul, iar roca medie este omenirea, podul dintre cer si pamant.

In Japonia antica, nisipurile si pietrisul au fost folosite in jurul valorii de Shinto altare si temple budiste. Mai tarziu a fost folosit in gradina rock rock japoneza sau gradini budiste Zen pentru a reprezenta apa sau norii. Nisipul alb a reprezentat puritatea, dar nisipul ar putea fi de asemenea gri, maro sau alb-negru.

Plasarea specifica a pietrelor in gradinile japoneze pentru a reprezenta in mod simbolic insulele (si mai tarziu pentru a include muntii), se dovedeste a fi o proprietate placuta din punct de vedere estetic a gradinilor japoneze traditionale. Plasarea de stanci este un scop general de a descrie natura in caracteristicile sale esentiale – obiectivul esential al tuturor gradinilor japoneze.

Apa

Apa are un loc secundar in gradina prezentata de mine. Contribuie la exprimarea naturii si simbolizeaza reinnoirea, calmul, minunea si continuitatea in viitor. Prin caderea cu o volumetrie mascata am incercat sa nu fac din aceasta cascada elemental principal. Dorinta a fost pentru un intreg si cred ca apa are un loc printre componentele unei gradini japoneze.

Intr-o gradina japoneza Sansui sunt furnizate caderi diferite, astfel incat apa sa poata circula cu sunet linistitor si constant. Apa se gaseste in multe forme. Se acumuleaza in iazuri, se scurge in curenti sau se scurge in cascade. Aici am incercat sa o conduc prin cat mai multe forme si colori spre zona de final unde se vede un iaz de dimensiuni modice dar cu o orientare precisa in ceea ce priveste soarele pentru a determina cum va fi reflectata de apa.

Apa curata, care circula, contribuie la mentinerea aerului proaspat in timpul verii.

Unele legende japoneze au comparat dealul cu un imparat, apa pentru curti si pietre pentru ofiterii viteji, impiedicand curtenii (apa) sa intervina in viata imparatului.

Pietrele

Un simbol al duratei si al omniprezentei fortelor naturii, ancoreaza gradina la pamant si ii confera personalitatea specifica.

Pietrele primesc o atentie speciala in filosofia orientala. Si eu am incercat sa creez o simbioza intre toate elementele din piatra cu forme cat mai apropiate de cele naturale.

Pietrele sunt amenajate in conformitate cu reguli stricte, in functie de forma si dimensiunile lor; ele sunt adesea infratite de perechi si de un contrast de stil (o roca de sex masculin opusa unei stanci de sex feminin).

Pietrele creeaza relief, produc dealuri si vai dand nastere la cascade, curenti si iazuri.

Tipul de piatra de utilizat este unul dintre cele mai importante elemente, in designul unei gradini japoneze.

Dupa multa cautare, am folosit o piatra din muntii din aproprierea Buzaului. Piatra pe care o cautasem de mult timp. O piatra extrem de rara, a fost aleasa ca baza, conferind gradinii un caracter foarte special.

Felinarul din piatra

Odata cu aparitia ceremoniei de ceai, felinarul a devenit un element de baza in amenajarea unei gradini japoneze.

Initial destinat sa ghideze vizitatorii in timpul sarbatorilor nocturne, lumina sa a fost de asemenea considerata ca lumina cunoasterii care indeparta norii ignorantei.

Sculptate in piatra, felinarul Yukimi-gata sau felinarul de zapada pe care il putem admira aici este de uz curent. Situat langa apa, acesta ofera un element arhitectural care contrasteaza cu componentele naturale ale gradinii.

Podetul

Podetul cu brate nu putea sa lipseasca si cu mare greutate am gasit un profesionist pentru o lucrare dupa un model original. Podurile sunt locuri privilegiate intr-o gradina japoneza, unde se va lasa si se va admira frumusetea peisajului.

Podurile pot fi construite din lemn, bambus, pamant sau piatra. Indiferent daca sunt rotunjite, in forma de arc sau in zig-zaguri, ele raman mereu in armonie cu natura inconjuratoare.

Plantele

Plantele au fost alese cu mare grija si am am avut in vedere ca acestea sa confere o imagine perfecta si in sezonul rece.

Japonezii arata o abilitate naturala de a interpreta farmecul plantelor si florilor pentru a-si exprima bucuriile. Plantele sunt asociate cu ganduri in miscare si cu formele universale de viata.

Ingrijirea acordata plantelor intr-o gradina japoneza este similara cu cea oferita copacilor bonsai. Plantele vii sunt modelate la forma exacta necesara pentru efectul simbolic sau grafic dorit.

In primavara, zona de langa cascada trebuie sa arate o priveliste fermecatoare, cu masele sale de flori albe. Este considerat un simbol al tineretului in Japonia.

Pinul a fost cu mare grija ales si pus la loc de cinste.

Pinii trebuiesc taiati in mod regulat, pentru a pastra forma lor in armonie cu imprejurimile. Unele au o silueta aerisita, cu ramuri larg raspandite, altele sunt dense si compacte, in timp ce altele se sprijina ca si cum ar fi lovite de vant.

Artarul japonez este cel care da culoarea in partea drapta a gradinii. Este mult apreciat pentru frunzele sale dragute si culori magnifice de toamna, facandu-l un favorit in designul gradinii japoneze.

Alunul este si el un element de atractie atat vara cat si iarna datorita formelor ramurilor sale incovoiate aleatoriu.

Betula pendula strajuieste partea din spate a gradinii. La polul opus un Cedrus magnific ne arata ce minunatii poate face natura!

Plante de apa – Iris / Lotus

Irisii sunt membrii importanti ai acestei gradini. Ei sunt de la sfarsitul lunii Mai pana la jumatatea lunii Iulie, in tonuri moi de roz, albastru si alb. Au fost pusi in ghivece special realizate din pasla de bambus si protejate cu plasa. Puse pe marginea apei dau a senzatie de naturalete si in momentul cand vor inflorii dau culoarea care se reflectata in apa limpede si aduce bucurie ochiului!

Delicatetea si purtarea gratioasa a acestei plante sunt exemple perfecte de cautare a frumusetii simple si rafinate in arta japoneza.

Aceste plante necesita atentie considerabila si protectie iarna.

Vara, florile dau drumul frunzelor ceroase si lucioase ale anumitor soiuri. Utilizarea specimenelor compacte face posibila crearea de inaltimi si adancimi variate si iluzia unui peisaj miniatural de munte si impadurit.

Lotusul, sau „floarea lui Buddha”, este considerata planta divina si sacra. Pe odihna pe suprafata placida a iazului, este un ajutor perfect pentru contemplare.

Floarea de lotus, cu coroana imensa, uimitoare, infloreste in timpul verii pentru a oferi o viziune trecatoare de nuante delicate de roz si alb.

Spre deosebire de crinul care pluteste pe suprafata, lotusul este sustinut de o tulpina puternica ancorata in partea inferioara a iazului.

Iazul – Pestii si restul

Mini iazul are in componenta pesti, pompe, aeratoare pentru oxigenare, lumini si plante.

Normal ca nu puteu lipsii din acest peisaj mirific crapii multicolori . Acestia aduc un plus amenajarii si creaza un plus de viata si liniste privitorului. Crapii aduc un fulger de culoare in apele putin adanci.

Aceste „flori vii” sunt foarte populare in Japonia si sunt chiar introduse in competitii, unde sunt judecate dupa culorile, modelele si calitatea scarilor lor.

Crapii pot trai pana la 50 de ani. In cultura japoneza, ei sunt un simbol al fortei si perseverentei.

Poarta Torri este nelipsita si este pictata in culori aprinse. Ea reprezinta granita dintre lumea seculara  a religiei Shinto si lumea noastra.

Am incercat prin acest articol sa va creez un peisaj cat mai realist al unei gradini japoneze. Cea pe care o vedeti in poze reprezinta intrarea un gradina unei societati private care a dorit sa dea mai multa expresivitate locatiei.

Cu ajutorul lementelor folosite: piatra, nisipul, pietrisul, apa, lemnul, pestii si plantele am incercat sa va fac sa optati pentru o mini gradina japoneza in aproprierea casei dvs.

Sper ca am reusit!