O GRADINA MEDITERANEANA FANTASTICA
Gradina si designul gradinii sunt ideale pentru gradinile de oriunde din lume care au un climat in stil mediteranean cu veri fierbinti, uscate si ierni blande.
Este greu sa scrii despre o gradina in stil mediteranean in Romania dar sa o amenajezi este si mai dificil.
Pentru multi dintre noi stilul de viata mediteranean are o imagine intunecata, care este un antidot irezistibil fata de ritmul agitat al vietii moderne. Pentru altii, stilul mediteranean este o tendinta atragatoare de design, caracterizata prin culori stralucitoare si nuante de pamant contrastante.
Beneficiarul locatiei este o persoana cu stil si din dorinta de a avea o gradina utila si estetica legata de arhitectura casei sale. A hotarat sa-mi incredinteze acest proiect, care la sfarsit a multumit pe deplin ambele parti.
Gradina si designul gradinii
Gradina si designul gradinii sunt ideale pentru gradinile de oriunde din lume care au un climat in stil mediteranean cu veri fierbinti, uscate si ierni blande. Cu toate acestea, cu o selectie atenta a plantelor si o atentie deosebita pentru drenaj, este posibil sa aveti o gradina mediteraneana aproape oriunde. Chiar si in Romania!
Gradina pe care o voi prezenta evoca stilul de viata mediteranean si aceasta inseamna mai ales o viata in aer liber. Este, prin urmare, important sa se includa locuri unde se poate lua masa, lectura o carte sau o zona de relaxare in aer liber.
Intrarea
Dorinta mea a fost ca inca din zona de intrare sa pot incepe povestea gradinii prin expresivitatea arcadelor cu trandafiri cataratori. Una la intrarea principala cu trandafiri de culoare rosie si alta in aproprierea intrarii in casa, de culoare roz. Datorita alegerii trandafirilor cu o zona tulpinara multi-ramificata, in preajma arcadelor lucrate cu grija din fier forjat modelat cu sisteme foliare bine garnisite, s-a creat deja o prima zona bogata in expresivitate si o pata de culoare ascendenta.
Dorinta mea a fost ca inca din zona de intrare sa pot incepe povestea gradinii prin expresivitatea arcadelor cu trandafiri cataratori. Una la intrarea principala cu trandafiri de culoare rosie si alta in aproprierea intrarii in casa, de culoare roz. Datorita alegerii trandafirilor cu o zona tulpinara multi-ramificata, in preajma arcadelor lucrate cu grija din fier forjat modelat cu sisteme foliare bine garnisite, s-a creat deja o prima zona bogata in expresivitate si o pata de culoare ascendenta.
Pentru a crea o zona de intimidate a gradinii am plantat in zona stradala un perete verde din Cupressocyparis Leylandii. Acesta are rolul si de mascare a zonei de parcare din fata gradinii.
Pavimentul
Pavimentul a fost ales in culori degrade, cu dimensiuni diferite, flancate de borduri de culoare teracota. Acestea au menirea de a face trecerea mai eleganta intre pavaj si gazonul tip peluza. Am ales o alee centrala unica, care sa uneasca intrarea principala cu casa, dar care sa treaca prin toata “povestea” gradinii.
Dupa cativa pasi putem observa primele plante de design – Cupressus Arizonica Fastigiata, Juniperus, Pf. Gold Star Pon-Pon cu patru brate elegante erecte, reunite intr-o zona comuna. Langa ele sta in prima “loja” elegantul Acer Palmatum Red de o frumusete si o calitate deosebita. In jurul lor am creat o zona mixta compusa din scoarta de pin cu granulatie mare si spartura de marmura alba. Langa acest spatiu am pus primul vas de ceramica, Tunisian de tip jardiniera.
Latura stanga
In partea stanga a intrarii predomina doi pini Mungo de talie mare. Apare si prima zona de odihna sau primire a invitatilor, unde o banca din fier forjat cu intarsii de culoare gri-verde, ofera o priveliste de vara. In spate se afla gardul din lemn stratificat tratat de culoarea mahonului, pe care am structurat siruri de Lonicera care in timp vor oferii si o zona cu prezenta olfactiva in drumul catre casa.
Spalierele acoperite de trandafiri cataratori sau banci in locuri umbroase, de preferinta cu cateva perne adauga culoarea si fac zonele de sedere mai atractive. M-am gandit la amplasarea unor plante aromatice in aceasta zona pentru a adauga placerea vietii in aer liber.
In latura din dreapta
Pasii din piatra i-am ales petru treceri mai rustice intre zonele gradinii. O alta zona care face parte din poveste este cea in care se afla un paviment in forma de inima pe care stau o masa si doua scaune asemanatoare cu bancuta prezentata mai devreme. Aici se poate bea cafeaua dimineata inainte de plecarea la birou. In aceasta zona am punctat cu doua lampi din ceramica tunisiana. Aproape in fiecare colt al gradinii se afla lumini pentru a reliefa noaptea cat mai bine jocurile de arta si culoare.
Daca intoarcem capul in partea stanga stand la masa putem vedea piesa de rezistenta : un curs de apa pornit din cascada de inaltime medie care ajunge in zona de mini iaz de langa cladire, unde se pot admira pestii. Peste zona de apa am pozitionat un podet atat artistic cat si functional. Perimetral toata zona este plina de culoare. In apa am pozitionat aleatoriu Irisi si Nuferi plantati in ghivece captusite cu pasla de cocos.
Din orice colt al gradinii poti vedea aceasta zona de recreere. Ea aduce liniste si este pozitionata ca punct focal.
Nu putea sa lipseasca un gratar multifunctional: gratar, loc pregatit pizza, afumatoare, cuptor de paine si chiar aragaz de exterior. O bucatarie mixta unde se poate prepara o masa perfecta.
Pentru crearea unei gradini mediteraneene nu este necesar un stil modern si astfel, pentru amenajarea teritoriului este important sa se utilizeze lemn, piatra si teracota (in cadrul zonei de gratar). Utilizarea placilor ceramice cu influenta maurica pot adauga o pata de culoare.
Chiar si scoarta de pin atasata zonei cu marmura sparta face parte perfecta din peisaj.
Mobilierul moale, cum ar fi pernele pe banci, fetele de masa se adauga la efect.
Spalierele pot fi elaborate in structuri cumparate sau pot fi simple structuri din lemn sau fier forjat.
Ornamentele de gradina – vasele si borcanele mari de teracota sunt ideale. Acestea trebuie adesea protejate pe timpul iernii.
Restul plantelor precum: Euonimus Alatus, Mahonia Aquifolium, Magnolia Soulangeana si altele au fost pozitionate pentru a putea fi vazute din orice colt al gradinii.
Poate descrierea nu a fost foarte in detaliu dar cred ca pozele va pot face sa simtiti si sa vizualizati acest proiect mai bine.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!