GRADINA DE TOAMNA
O casa mai speciala
Am incercat sa aduc in peisaj o casa mai speciala, care are o gradina in jur de 1200 mp. Suprafata parterului casei are aproximativ 200 mp. Piscina, cascada si pavimentele mai totalizeaza inca 300 mp. In cei 700 mp de spatiu verde au fost pusi in jur de 300 arbori, arbusti, plante perene, gazon si garduri vii.
Intrarea in gradina se face prin partea stanga a casei. Casa este ridicata pe un postament de pamant inalt de 1,2 m pentru a se putea vizualiza mai bine intreaga gradina. Aceasta intrare in gradina permite si accesul catre casa din partea stanga.
Spectacolul păstrat de bulbi și plante perene în fiecare primăvară este una dintre cele mai bune performanțe ale Mamei Natura si in aceasta gradina. Bulbii se păstrează ascunsi sub o pătură de sol acoperită de zăpadă până când zilele insorite semnalează că este timpul pentru marea lor intrare.
Plantarea
Plantarea unei largi varietăți de plante perene înfloritoare primăvară vă va permite să vă bucurați de acest spectacol glorios de la sfârșitul lunii februarie până la jumătatea lunii iunie. Mentionez câteva dintre cele puse in acest proiect : ghioceii (cu perioada de inflorire in perioada – februarie-martie), narcisele (martie-mai), lalelele (lalele de înflorire timpurie din martie până în aprilie, soiurile de mijlocul sezonului din aprilie până în mai și lalele cu înflorire târzie de la sfârșitul lunii mai până în iunie), lacramioarele (mai-iunie) si nu in ultimul rand bujorii (mai-iunie). Toate au intregit peisajul zonei de intrare.
In plus la intrare am ales cativa arbori mai deosebiti : Fendlera rupicola, Chionanthus retusus, Acer palmatum dissectum ‘Crimson Queen’ si un Pinus densiflora umbraculifera. Nu lipsesc de pe aleia de intrare in casa nici trandafirii plantati intr-o jardiniera placate cu piatra si cativa Juniperus communis la baza acesteia. Pavimentele sunt executate pe o structura de granit stratificat de dimensiune medie. Gazonul are si el o pondere de 30% din suprafata frontala a casei.
Intre parcare si zona descrisa mai sus se intinde o alee care pe capete este delimitate de doua spaliere din metal negrumatizat pe care cresc trandafirii cataratori. Pe lungimea acestei alei care se vede foarte bine din living se afla si : Hydrangea macrophylla, Berberis thunbergii, Pinus mugo iar in capat un element principal dendrologic – Magnolia grandiflora.
Pe zona de jos ne pregatim de intrarea in prima zona de recreere unde elemental principal este o fantana cu hublouri decupate unde sunt incastrate ghivece cu flori si lumini. Zona adiacenta acesteia este acoperita cu un deck din lemn tratat stratificat. Si aici plantele dintre care : Hydrangea paniculate, Hypericum prolificum, Fagus sylvatica ‘Purple Fountain’ , Vitex agnus-castus au un rol important. Apa, piatra si lemnul apar din nou intr-o lucrare care se doreste placuta atat vizual cat si acustic. Iar prin prezenta plantelor si a gazonului creaza un tot unitar langa o pergola unde pe o banca de piatra putem sa rememoram clipele placute din viata noastra.Trecerea către zona de piscină şi odihna se face pe lângă o tabla de şah dimensionată pentru grădină unde toţi invitaţii pot vedea de la distanţă o partidă jucată.
ZONA DIN SPATE
În această zonă care cuprinde cam 35% din suprafaţa verde se găsesc trei zone distincte: piscina, barul şi zona de grădina amenajată în jardiniere din piatră, supraetajate. Pentru a crea o zonă de intimidate s-au folosit grilaje (spaliere) din lemn pe partea din lateralul grădinii. Plantele, printre care: Rhododendron ‘Shammarello, Yucca flaccida, Cotinus coggygria, Skimmia japonica, Hydrangea Quercifoloa, Betula ‘Crimson Frost’ sunt acoperite în zona de sol cu scoarţa de pin de mărime medie, pentru a reţine umiditatea în zona sistemului radicular. Piscina a fost concepută cu două zone: pentru copii şi adulţi, plus o zonă de plajă.
Nu lipseşte nici mini terenul de baschet din colţul grădinii.
Toate zonele verzi sunt susţinute de un sistem de aspersie, microaspersie şi picurare a apei cu programări diferite pe sezoane. Nu puteau să lipsească luminile care puse în toate zonele de trecere şi de relaxare aduc un plus de culoare în timpul serii şi nopţii.
Ţinând cont de toate aspectele cerute de beneficiar am încercat să implementez în proiectul descris toate cerinţele din faza de început a discuţiilor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!