CUM SE CONSTRUIEŞTE O CASCADĂ

Asemenea iazurilor

 

Asemenea iazurilor şi cascadele adaugă un sentiment de frumusețe și calm la peisajul din grădina ta. Pentru cei care iubesc sunetul apei susurând pe roci şi pietre sau vărsată într-un iaz, o cascadă este plusul perfect pentru grădină.

Dacă ai instalat recent un iaz, s-ar putea să te gandesti să incluzi şi o cascadă pentru a aerisi apa și pentru a crea un sunet melodios in grădina. Acest proiect nu este adesea unul greu, mai ales dacă folosesti o cutie de plastic pentru a o crea. Dar pentru construirea ei sub o forma cat mai naturala si mai mare, treaba nu este simplă, dar dacă aloci din timpul tau câteva ore pentru planificarea și proiectarea ei, poti reuşi.

Proiectarea cascadei

Există câteva considerații pe care trebuie să le faci înainte de a începe procesul de proiectare.

Iată câteva lucruri la care sa te gandesti înainte de a începe:

 • Unde o poziţionam ?
 • Va curge într-un iaz, într-un ochi de apă, sau va curge pe pietre?
 • Cât de înaltă ar trebui să fie pentru a obține aspectul dorit?
 • Ce volum de apă este necesar pentru functionarea perfecta ?
 • Cât de tare vrei să se audă și cat de tare ar trebui să fie auzită din interiorul casei?
 • Cu ce s-ar potrivi in curtea ta mai bine, cu un curs de apa avand o serie de caderi de apa , sau doar cu una singura mai mică?
 • Vrei să utilizezi o fundaţie sau să o proiectați din pietre?

Adesea, mulți constructori pentru prima dată fac ca lacurile lor să fie prea mici, iar cascadele lor prea mari. Ea ar trebui să vă completeze iazul sau curtea, să nu o aglomereze. De exemplu, un iaz de 3,6m x 4,25m ar trebui să aibă o cădere de apa nu mai mare de 45 – 60 cm. (notă: volumul iazului trebuie să fie suficient de mare încât, atunci când sistezi functionarea , apa nu va depăși iazul.) Este important să iei în considerare amploarea curții, a casei și a iazului atunci când decizi lățimea și înălțimea ei. Uita-te la poze de stiluri diferite de cascade in carti, reviste, sau pe internet. Văzând modul în care apa curge în jurul și peste pietre te va ajuta să iei o decizie cu privire la stilul care iti place cel mai mult.

Probleme de construcție

De asemenea, trebuie să alegi dacă vrei să utilizezi un șanț sau dacă vei face una „naturală” folosind sol și roci. Un butoi sau o cutie de plastic cu o parte mai mică decât celelalte, astfel încât atunci când pompa umple cutia cu apă, ea se revarsă o parte înapoi în iaz. În ambele construcții naturale va trebui fie să excavezi o serie de niveluri care duc la iazul tau dacă ai o pantă naturală, fie să creezi o pantă cu ajutorul solului și să instalezi furtunul sau pietrele în acesta protecție. Destul de simplu, nu? Dacă nu-ti place ideea de a privi una din plastic, poți camufla plasticul prin plasarea de pietre în jurul acestuia și prin introducerea unor arbusti sau plante perene.

Dacă mergi pe una naturală, vei urma același proces pentru prima parte a construcției: creaza panta. Cu toate acestea, în timpul celei de-a două părți va trebui să-ti dai seama de tipul de pietre pe care le doresti, de modul de poziționare a acestora și de locul în care vor merge pompa și filtrul.

Odată ce ai decis ce fel de cascadă doresti și unde va merge, gândeste-te la sunetul pe care îl va face. Cascada ar trebui să aibă cel puțin 200 litri de apă pe minut. Asta înseamnă că, dacă vrei un volum de apa  mai mare se caută o pompă cu un debit mai mare.

Celălalt factor în crearea sunetului optim pentru cascada ta este cât de departe scade apa și la ce nivel se încadrează. Poți experimenta pentru sonorizare cu ajutorul unui furtun de grădină și o găleată mare prin ajustarea distanței dintre cele două la diferite înălțimi. Dacă intenționezi ca apa să curgă pe pietre, poți ține furtunul de grădină puțin peste câteva pietre în grădină pentru a vedea cum ar putea să pară. Nu va fi exact același lucru, dar ar trebui să poți obține o idee generală despre volumul și textura sunetului.

Un cuvânt despre materialele folosite

Odată ce ti-ai dat seama de înălțimea și lățimea ei, vei avea nevoie de niște consumabile:

 • căptușeală din cauciuc (dacă nu utilizați o fundaţie betonată);
 • o pompă;
 • pietre;
 • conducte pentru a circula apa de pe fundul zonei de strangere a apei înapoi până sus in bazinul de evacuare. Dimensiunea pompei va depinde de înălțimea și lățimea cascadei și de lungimea țevii de la pompă la vârful căderii. Poți să te adresezi angajatului magazinului local pentru a vă furniza pompa corectă. Dacă ai plante sau animale în iazul tau, probabil vei dori, de asemenea, să instlezi un filtru biologic în partea de sus a cascadei pentru a menține apa curată și curată de resturi.

După ce ai ales locul pentru constructie și ai luat deciziile privind înălțimea, volumul apei și lățimea căderilor, esti gata să începi să construiesti. Clădirea poate părea mai degrabă o sarcină dificilă la început, dar nu-ti face griji: este un proces de învățare și te vei gândi la lucruri pe măsură ce avansezi.

Daca vrei sa eviti toate lucrurile descrise mai sus cauta un proiectant pentru aceasta cascada,un constructor si asista de pe margine asezat pe o banca la umbra  pe tot procesul de amenajare !

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *