INTRETINEREA SISTEMULUI DE IRIGARE

Cand vorbim de irigare, spatiile verzi utilizează 50% sau mai mult din apa furnizată de multe utilități. Un sistem slab întreținut înseamnă că o mare parte din această apă nu ajunge niciodată la sursa propusă și se pierde la scurgere, evaporare și udare adâncă sub zona rădăcinii.

Mentenanţa sistemelor este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a apei pierdute, reducerea poluării prin scurgere și supra-irigare și îmbunătățirea sănătății plantelor prin aplicarea corectă a cantității de apă acolo unde aceasta poate fi utilizată de peisaj.

Cel puțin, o verificare a sistemului ar trebui efectuată de două ori pe an. O dată la începutul sezonului când sistemul este pornit pentru prima oară și din nou la jumătatea sezonului. În mod ideal, sistemul trebuie verificat lunar.

Elementele de bază ale întreținerii de irigare sunt:

  1. Inspectați controlerul și asigurați-vă că este conectat și funcționează;
  2. Actualizați ora și data;
  3. Verificați conexiunea la toate cablurile – asigurați-vă că senzorii de ploaie, vânt sau senzori de umiditate a solului sunt conectați;
  4. Remontați bateria de rezervă
  5. Schimbați graficul pentru a reflecta nevoile sezonului și nevoia de irigare a peisajului
  6. Activați fiecare zonă și căutați daunele sistemului

Exemple de deteriorări ale sistemului de irigare și probleme:

 Scurgerile in sistenul de irigare pot să apară ca urmare a deteriorării meteorologice (înghețarea și dezghețarea), deteriorarea de la lopeți și alte unelte ascuțite, vandalismul, rădăcinile copacilor și îmbătrânirea normală a sistemului. Scurgerile de la supape și conducte pot fi mari și foarte evidente. Scurgerile mai mici ar putea să nu apară imediat și vor necesita o activitate de detectiv. Înlocuiți sau reparați supapele și țevile deteriorate.

Deteriorarea poate apărea la capetele de aspersoare de la mașinile de tuns iarba, vandalismul, capetele instalate necorespunzător și uzura normală. Înlocuiți capetele deteriorate sau lipsă imediat.

Duzele înfundate apar ca urmare a introducerii resturilor în sistemul de irigare, a sursei murdare de apă și a uzurii normale. Spălați sistemul , înlocuiți duzele înfundate și îmbunătățiți filtrarea sistemului.

De-a lungul timpului, murdăria și reziduurile pot consuma etanșarea ștergătoarelor, ceea ce duce la scurgeri în partea superioară a capului de pulverizare. Dacă capul de pulverizare constă dintr-o singură unitate, întregul cap trebuie înlocuit; Cu unele capete de pulverizare este posibil să se înșurubeze partea superioară a capului de aspersoare și să se înlocuiască.

Aranjamentul de iarbă, solul și alte resturi se pot forma în jurul capetelor aspersoarelor, rezultând un cap care nu elimină în mod adecvat apa și perturbă modelul de pulverizare. Capetele pot fi ridicate prin utilizarea unor corpuri de aspersoare mai înalte sau prin instalarea unor coloane. Tăierea gazonului departe de capete este o altă soluție, dar trebuie să fie sezonieră.

Mașinile de tuns iarba și solul umed pot cauza că aspersoarele nou instalate să se încline, rezultând o acoperire inegală. Dacă este posibil, instalați capul de aspersoare pe conducta balansieră și scoateți capul din linia de cosire și alte echipamente care pot determina așezarea sau deplasarea capului. În caz contrar, repoziționați capul și împachetați cu atenție solul din jurul acestuia.

 Pozițiile nealiniate au ca rezultat supraaglomerarea unor părți ale peisajului și pete maronii în alte zone ale peisajului. Se reglează capetele conform instrucțiunilor producătorului.

Înfundarea duzei poate duce la o uniformitate slabă a distribuției, la supraîncărcare și la scurgere pe suprafețe. Reduceți sau eliminați supraîncălzirea prin reglarea presiunii sistemului, ajustarea duzei sau instalarea dimensiunii și a tipului de duză corespunzătoare.

Presiunea ridicată a sistemului de irigare cauzează probleme cum ar fi aburirea de la capetele de pulverizare și rotația rapidă a rotoarelor de impact, ceea ce duce la o acoperire necorespunzătoare și la deteriorarea potențială a sistemului de irigații. Instalarea sau reglarea unui regulator de presiune sau instalarea unor capete de reglare a presiunii pot elimina problema.

Defectarea capetelor pentru a apărea sau a se roti este adesea un simptom al presiunii scăzute a apei. Presiunea scăzută poate duce, de asemenea, la o acoperire necorespunzătoare și la pete uscate în peisaj. Adăugarea unei pompe de răcire, udarea în timpul orelor de vârf sau reducerea numărului de capete pe o zonă poate crește presiunea.

Observați modelul de pulverizare al capetelor de aspersoare pe fiecare zonă și reglați modelul, dacă este posibil. Dacă este necesar, înlocuiți duza cu cea care are modelul corect de pulverizare. Este posibil ca sistemele mai vechi, în special, să fie actualizate cu duze diferite, deoarece producătorii fac duze pentru a se potrivi benzilor și zonelor înguste.

Acestea sunt cateva lucruri despre ingrijirea sistemului de irigare.

Va urma

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *