FOLOSIREA DE PAVIMENTE IN AMENAJAREA TERITORIULUI:CU MATERIAL COMPOZIT

Vrei să mă crezi dacă ți-aș spune că alegerea ta de in materie de pavimente ar putea fi cea mai importantă decizie în construirea grădinii tale? Gândeşte-te: poți atinge uneori o plantă, poți să te sprijini de o bucată de mobilier de grădină, dar picioarele tale sunt aproape întotdeauna în contact cu suprafața grădinii. La fel ca și plantele, materialele pentru pavaj pot adăuga culoarea, textura și modelul grădinii tale. Spre deosebire de plantele care cresc, înfloresc și adesea rămân inactive când se schimba anotimpurile, suprafețele pavate contribuie în mod egal pe tot parcursul anului.

Cele mai răspândite materiale pentru pavimente se încadrează în două mari categorii:

1. piatra din carieră;

2. material compozit.

PIATRA DE CARIERA

Pietrele, cum ar fi granitul și ardezia, sunt săpate și apoi se formează prin despicare, taiere sau zdrobire. Materialele compozite, cum ar fi cărămizi și pavimente de beton prefabricate, sunt prelucrate și turnate atunci când sunt moi, apoi arse sau lăsate să se usuce.

1. Gresia

2. Pietrișul

3. Ardezia

4. Granitul

5. Calcarul

1. Gresia este o alegere excelentă.

Una dintre cele mai populare pietre pentru grădinărit este gresia. Este suficient de rezistenta pentru orice aplicație pentru pavimente, este mai ușor de tăiat și de utilizat decât de granit, ceea ce contribuie la scăderea costurilor. Gresia este disponibilă în multe forme și culori și este ușor de achizitionat în cantități mari. Albastru-gri, liliac-gri sunt culori comune de gresie dar si gri deschis, bronz și portocaliu-maro pot fi găsite, de asemenea. Asteapta-te la o variatie a culorii in fiecare lot de gresie, impreuna cu benzi ocazionale sau pete de culoare contrastanta in fiecare piesa.

2. Pietrișul este o opțiune excelentă pentru un buget mic. 

Pietrișul este ușor de instalat și oferă o textura atractivă ideală pentru peisaje informale, soluții de pavaj pe termen scurt și grădini construite pe bugete limitate. Obiecțiile ridicate, de obicei, împotriva pietrișului sunt că poate deveni bătătorit și că este prea instabil. Buruienile pot deveni o problemă în cazul în care pietrișul este lăsat liber fara un strat de geotextil. Evita și pietrișul rotunjit, împrăștiat, este greu de mers pe el. Pietrișul ascuțit, unghiular, nesortat se va interconecta pe măsură ce se stabilește pentru a forma o suprafață fermă care nu se va vărsa, nu se va mișca sau nu se va schimba. De asemenea, ajută la întinderea sau compactarea pietrișului, care ar trebui să se facă după ce se pune un strat de adâncime de 5 până la 8 cm.

3. Ardezia se distinge prin textura și culoarea sa.

Adesea folosita ca o piatră, are o textură moale unică și o paletă de culori subtila, care atrage vizual oamenii ca un magnet. Pastelul său albastru-gri pana la roșu  este deosebit, atât pentru a privi cat și pentru a merge pe el. Aceeași calitate care face ca ardezia să se poată forma ușor în bucăți relativ plate poate limita, de asemenea, durabilitatea acestei pietre ca material de pavimente în exterior. Ardezia se află cel mai bine în locații relativ protejate sau regiuni cu precipitații limitate și climă ușoară.

4. Granitul nu poate fi bătut pentru rezistență și durabilitate.

Pentru durabilitate absolută, nimic nu poate depăși granitul. El face un material de pavaj elegant pentru spații formale în aer liber și este adesea vândut ca cuburi. Pe lângă duritatea și durabilitatea sa, granitul oferă cea mai largă alegere de culoare a tuturor pietrelor de pavaj. De la lumină, de la albastru închis până la gri, albastru, maro, galben, verde, portocaliu, roz și roșu – cu sau fără pete și pete vizibile – gama pare aproape infinită. Aceeași duritate care face granitul atât de durabil face ca aceasta piatra să fie relativ dificilă de scos din carieră și cu multa muncă. Deci este, de obicei, printre cele mai prețioase pietre de pavaj. Din cauza prețului relativ ridicat, proiectanti peisagisti folosesc de multe ori seturi colorate de granit ca accente pentru pavaje mai economice, fie ca modele de inserție, fie ca margini decorative.

5. Calcarul adaugă un aspect distinct căilor și teraselor.

Calcarul este bine texturat, deci are un finisaj distinctiv, catifelat atunci cand se taie pentru pavaj. Gama de culori este un pic mai limitată decât granitul sau gresia. Gri închis, gri-albastru, gri deschis, cremă și bronz sunt, de obicei, cel mai ușor de găsit. Calcarul tinde să fie mai uniform decât gresia sau granitul, iar granulația foarte fină face ca aceasta să fie relativ ușor de tăiat în tot felul de forme decorative.
Calcarul este mai puțin folosit în unele părți ale tarii noastre, astfel încât să puteți aștepta ca prețul să fie apropiat de cel al gresiei sau granitului, în funcție de locul în care locuiți. Un cuvânt de precauție cu privire la calcar: chimia sa îl face susceptibilă să se deterioreze de ploaia acidă, ceea ce poate provoca macerare și poate promova o uzură excesivă în timp.

Marea gama de materiale de pavimente fac cumpărăturile și designul distractiv, dar numărul de alegeri poate fi, de asemenea, un pic copleșitor. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale, iar unele sunt mai potrivite decât altele pentru anumite utilizări și locații. Prin înțelegerea și explorarea opțiunilor, vei putea să alegi corect setarea și bugetul. În tutorialul următor voi înceta să te iniţiez în alegerea suprafeţei optime pentru pavimente în grădina ta!

Va urma !

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *