INTREBARI CATRE UN ARHITECT PEISAGIST

In acest tutorial am sa va propun cateva intrebari pe care le puteti pune unui arhitect peisagist inainte de a demara un angajament de proiectare.

    1. Oferiti consultatii in gradina?

2. Ce idei aveti pentru gradina mea?

3.Care este procesul dvs. de supraveghere?

4.Care este costul estimat?

5. Exista vreo modalitate de a reduce costurile?

6. Cat timp va dura instalarea?

7. Cand va creste gradina?

8. Cat de mult va fi nevoie de intretinere pentru a pastra bine gradina?

1. Oferiti consultatii in gradina?

Unii arhitecti peisagisti vor oferi consultatii de o ora pana la doua ore. In timpul acestei intalniri, va veni in mod obisnuit la proprietatea ta, se va alatura pentru o plimbare prin gradina, pentru a asculta ceea ce ai dori sa realizezi. O sa-i comunici cateva din ideile tale asupra modului cum ai vrea sa arate gradina.

Aceasta este o mare oportunitate pentru tine de a stabili daca ai o potrivire cu arhitectul si daca el sau ea se potriveste cu tine ca client. Este important pentru un client sa determine ce rol vrea sa joace.

Nu te astepta ca o consultatie initiala sa fie gratuita – este, totusi, o perioada de doua ore de la un profesionist – desi unii arhitecti peisagisti vor pune taxa de consultare in costul proiectului, daca la finalizare il angajezi.

2. Ce idei aveti pentru gradina mea?

Dupa ce ai impartasit lista de dorinte si bugetul cu arhitectul peisagist  si el a avut ocazia sa va vada proprietatea, intrebi ce viziune are designerul pentru peisajul tau. Designerii au diferite modalitati de a-si prezenta ideile pentru peisajul tau, de la o tabla de stil in colaj cu imagini de inspiratie pentru plante si materiale. Pot folosi si un desen bidimensional, la scara creata cu un program de peisagistica sau manual.

Acesta este timpul pentru a vorbi despre ceea ce iti place si nu iti place in design sau daca vezi ceva care lipseste din lista de dorinte. De exemplu, mai mult spatiu pentru depozitarea sculelor, spatiu pentru a creste legumele sau o zona cu umbra. In urma acestei intalniri, un designer va elabora un desen revizuit pe baza feedback-ului tau.

3. Care este procesul dvs. de supraveghere?

Procesul unui designer depinde de serviciile pe care le ofera. Cunoasteti procesul si designerul este responsabil pentru supravegherea fiecarui pas – de la inceput, astfel incat sa sti la ce sa te asteptati odata ce proiectul este in curs de desfasurare. Daca angajezi un designer care se specializeaza doar in proiectare, intreaba-te daca ai timpul sau experienta necesara pentru a supraveghea tu instalarea proiectului sau daca designerul are contractori de recomandat.

In calitate de client responsabil, trebuie sa fi sincer cu un designer peisagistic in ceea ce priveste bugetul pentru proiect. Cunoasterea unui buget in prealabil este cruciala.

4. Care este costul estimat?

Este esentiala comunicarea clara privind costul estimat al proiectului si bugetul. Cere proiectantului tau o gama de costuri atat pentru proiectare cat si pentru instalare. Majoritatea estimarilor de instalare sunt elaborate de un contractor pe baza costului pe patrat patrat de instalare a zonelor prezentate in planul gradinii.

Exista si o alta intrebarea-cheie pentru designerul tau: cum se fac modificarile in timpul procesului de proiectare si instalare? Avand in vedere ca schimbarile de design neasteptate vin adesea la un proiect intermediar, este important sa fie clar daca un arhitect peisagist va percepe comisioane suplimentare pentru timpul necesar schimbarii planului de proiectare sau a instalarii.

5. Exista vreo modalitate de a reduce costurile?

Aleile, terasele, peretii de retinere si puntile sunt, in general, mai scumpe decat zonele de gradina plantate, astfel incat cu cat exista mai mult spatiu in proiectare, cu atat mai mult va fi probabil sa creasca costurile instalarii. In plus, materialele utilizate pentru amenajare pot varia foarte mult atat pentru produs, cat si pentru instalatie.

Este mai bine sa ai o conversatie cu un designer atunci cand discutati planul initial cu privire la modalitatile de a reduce costul peisajului pentru a ramane la buget. Designerul va avea idei despre unde poti economisi bani fara a compromite stilul si care sunt elementele care merita o modificare.

6. Cat timp va dura instalarea?

Timpul necesar pentru proiectarea si instalarea unui peisaj depinde de o serie de factori: marimea si sfera proiectului, disponibilitatea contractorilor si a altor specialisti de instalare, timpii de comanda si livrare a materialelor si a plantelor, vremea uscata pentru stabilirea amenajarii terenului si neajunsuri neasteptate in timpul instalarii. In loc sa ceri unui designer de peisaj sa realizeze instalarea pana la o anumita data, ceri un interval estimat pentru finalizarea proiectului.

Pe cat de dornic ai fi sa te bucuri de noul peisaj, retine ca instalarea calificata a proiectului si plantarea atenta necesita timp. Lucrarea de inalta calitate este atat arta, cat si stiinta de aceea necesita timp pentru instalare.

7: Cand va creste gradina?

Timpul necesar pentru o crestere a gradinii depinde de sfera de proiectare, de tipurile de plante propuse si de gradul de maturitate al plantelor atunci cand sunt plantate. O suprafata mai mica cu ierburi ornamentale si plante perene poate creste intr-un singur an, dar modele mai mari si mai complexe, cu arbori si arbusti mari, pot dura ani pana la maturitate. Intreba arhitectul peisagist care plante trebuiesc sa fie de talie medie si care de talie mare (cum ar fi arborii punctului focal) si care plante pot fi achizitionate mici cu crestere rapida (cum ar fi majoritatea covoarelor si ierburilor ornamentale).

8: Cat de mult va fi nevoie de intretinere, pentru a pastra bine gradina?

Diferitele stiluri de gradini si plante necesita niveluri foarte diferite de ingrijire. Fii in avangarda cu designerul peisajului cu privire la cat de multa intretinere esti dispus sa faci – din timpul tau propriu, fie cel al unui gradinar angajat. Odata ce ai investit in angajarea unui designer de peisaj si instalarea unei gradini, vei dori sa pastrezi peisajul viu si infloritor pentru anii urmatori. Adreseaza-te designerului tau daca el sau ea a recomandat gradinari de intretinere sau specialisti sa aiba grija de gradina dupa finalizare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *