PLANIFICAREA CONSTRUIRII UNEI CASCADE IN AER LIBER:IAZUL

Montarea pietrelor si lucrul cu tubulatura

Inverseaza vasul si trage tubul prin gaura din spate. Plaseaza vasul pe sol (invers) in centrul a ceea ce va fi structura cascadei. Cat de departe ar trebui sa fie in spatele iazului? Ei bine, asta depinde de dimensiunea pietrelor tale. Vei dori ca pietrele cu care se construieste iazul sa se sprijine. Daca este posibil, acestea ar trebui sa depaseasca chiar iazul usor. Deci, daca rocile pe care le folosesti sunt de 12cm grosime, partea din fata a vasului ar trebui sa fie la aproximativ 12cm inapoi de la marginea iazului.

Cat de lunga ar trebui sa fie tubulatura?

Unde ar trebui sa se stea pe pamant? In ceea ce priveste lungimea, as sfatui sa nu incerci sa obtii imediat o masuratoare perfecta. In schimb, sa lasi cu o lungime mai lunga decat ceea ce veti avea nevoie si taiati mai tarziu, dupa cum este necesar. Acest lucru va face munca mult mai usoara! In ceea ce priveste rularea de-a lungul pamantului, alege partea stanga sau cea dreapta a iazului si a cascadei. Pentru a nu se vedea tubulatura la sfarsitul proiectului, puteti sa va intoarceti si sa o ascundeti cu pietre si/sau mulci.

Asa cum am mentionat deja cand am vorbit despre selectia de piatra, dupa primul meu curs de pietre din fata, am pus o roca plata lunga care le-a acoperit pe toate. Deoarece functia acestei roci este de a forma o extensie, este o piesa cheie in designul cascadei tale. Folosind-o ca raft, veti plasa prima ta roca de deversare (vezi mai jos) pe aceasta, astfel incat piatra de deversare sa depaseasca si mai mult iazul.

Continua sa asezi cei 4 pereti, pana cand ajungi la inaltimea dorita. Odata ce termini impachetarea vasului cu cei 4 pereti, trebuie sa plasezi 2 pietre mai lungi pe partea superioara (fie din fata in spate, fie din stanga la dreapta) pentru a acoperi peretii. Trage tubul pentru a obtine o lungime mai mare, daca este necesar, si trage cu atentie tubulatura intre aceste 2 roci mai lungi pentru al mentine in pozitie.

Incepi sa incerci sa pozitionezi prima ta roca de deversare pe partea superioara a rocilor de raft. Ar trebui sa se ridice deasupra iazului chiar mai departe decat piatra de raft (in mod ideal, varful se va alinia in mijlocul iazului, desi acest lucru este dificil de realizat). Ridica prima roca de deversare in partea din spate, pentru a obtine o scurgere mai buna a apei. Poti ridica aceasta sau orice stanca in perete folosind niste pietre (pietre plate mici).

Indoaie capatul tubului in jos spre iaz si plaseaza unul sau mai multe pietre peste el. Aici se afla „gura de apa” a cascadei, ca sa spunem asa. Vreau sa pun o piatra care va ascunde partial tubulatura si/sau va apasa usor spre cea de-a doua roca de deversare (inca dezinstalata). Asigura-te ca cea mai mare parte a greutatii se afla pe pietrele intre care tubulatura este infasurata (sau pe suruburi) astfel incat tubulatura sa nu devina aplatizata. Va trebui sa te joci cu nivelul gurii, pe masura ce incepi sa te incadrezi in cea de-a doua stanca de varsare.

Incepi sa pozitionezi cea de-a doua roca de deversare deasupra primei tale roci de deversare. Din nou, ridici piatra in spate folosind o pietricica (tip saiba), pentru a atinge un pas mai abrupt. O modalitate de a gandi la amplasarea celor 2 roci de deversare este ca acestea sunt ca 2 sindrile pe un acoperis. Amandoua sunt inclinate, iar partea superioara se suprapune pe partea inferioara, formand un jgheab continuu pe care apa curge.

Pozitia capatului tubului care formeaza gura poate fi acum determinata mai precis, pe masura ce maresti suprafata celei de a doua roci de deversare. Din nou, trage pentru a largi sau scurta tubulatura, dupa cum este necesar.

Esti gata sa umpli iazul cu apa, conectezi cablul pompei si testezi fluxul cascadei naturale. Fara indoiala, va trebui sa faci mai multe ajustari inainte de a obtine totul in regula. Obiectivul este acela de a face ca apa sa cada cat mai aproape de mijlocul iazului, astfel incat sa poti reduce la minimum pierderile de apa datorita stropirii care se va produce. Retine insa ca exista un compromis cu designul in cascada: inaltimea mai mare este egala cu un impact vizual mai mare, dar o inaltime mai mare este egala cu o pierdere mai mare a apei (deoarece stropi vor fi mai mari). O alta consideratie privind inaltimea: pastreaza cascada naturala  in raport cu iazul. O regula generala ar fi, cu cat iazul este mai mic, cu atat este mai scurta cascada.

Atunci cand efectuezi proiecte precum construirea cascadei naturale, ia mereu in considerare sfaturile de siguranta la domiciliu. Un alt proiect pe care il voi prezenta in tutorialele viitoare, este construirea unui iaz mic si utilizarea de plante de apa-gradina in si in jurul acestuia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *